Barion Pixel

A játszótéri kerítés jelentősége

A kerítés egy védő erővel bíró szimbólum: kijelöli a határokat és a tulajdont. A kerítésen kívül állókat kizárja, a belül tartózkodókat pedig megvédi. Már a kínai nagy fal építésekor is ez volt a fő motiváció: távol akarták tartani a betolakodókat az általuk védett területektől. A kerítéseknek a mai napig ez a fő funkciója: kijelölik a tulajdont és megjelölik az adott terület határait. Ez nem csak a magántulajdon esetén igaz, de egy közterületi játszótérnél is ugyanúgy érvényes. De mégis miért fontos egy játszótér körbekerítése?

A játszótéri kerítés jelentősége
Kutatás bizonyítja, hogy a gyermekeknek biztonságérzetet nyújt a játszóteret körülhatároló kerítés.

A gyerekek védelme miatt kulcsfontosságú

Lehet akármilyen különleges, modern eszközökkel felszerelt egy játszótér, az adott játszótér megítélése szempontjából az elsődleges szempont a biztonság lesz! Az EU szabványoknak megfelelő játszótéri eszközök mellett a kerítés jelenléte is kulcsfontosságú ebből a szempontból.

Tájépítészek végeztek korábban egy kutatást, hogy megtudják milyen hatással van egy játszótéri kerítés fizikailag és pszichológiailag az óvodáskorú gyerekekre. A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy nagy különbség van abban az elkerített és kerítés nélküli játszóterek között, ahogyan a gyerekek interakcióba lépnek az adott térben.

A korlátok kijelölésével ugyanis a gyerekek nagyobb biztonságban érezték magukat, jobban ki tudták használni és szabadabban fel tudták fedezni a teret. Kerítés hiányában a gyerekek nem ismerték a határokat, így nem szívesen mentek messze az őket felügyelő felnőttől. A határok kijelölésével a gyerekek könnyebben el tudtak szakadni a gondozótól, sokkal önállóbbak voltak miután felismerték, hogy a kerítésen belül biztonságosan játszhatnak, hiszen a kerítés által el vannak határolva a külső környezetből fakadó veszélyektől.

A játszótéri kerítés jelentősége
A kerítés és kapu segítségével a szülők biztonságban tudhatják gyermeküket a játszótéren

Könnyebb lesz a gyerekek felügyelete

Ennek a pontnak főleg akkor van nagy jelentősége, amikor a gyerekek az óvodai, kisiskolás vagy egyéb csoportokkal mennek el a játszótérre, de akár egy többgyermekes szülő szempontjából is fontos lehet. A felügyelő felnőtt munkáját segíti a kerítés, hiszen a gyerekek nem tudnak akármerre elszaladni, elbújni és így átláthatóbbá válik a felügyelendő tér és könnyebb lesz egyidejűleg egy nagyobb létszámú csoportra figyelni.

Az eszközök védelme érdekében

Egy köztéri játszótér építése sok esetben költséges beruházás lehet. A minőségi, időtálló anyagokból készülő szabványosított termékek telepítése után fontos a megfelelő védelem a hosszútávú kihasználhatóság érdekében. Bár a mai játszóterek már sok esetben vandálbiztosak és nagy ellenállással rendelkeznek a külső behatásokkal szemben, mégis nagy hangsúly van az eszközök védelmén, melyhez nagyban hozzá tud tenni a kerítés jelenléte. A kerítésnek köszönhetően kevesebb olyan vandálkodó fiatal fog betévedni a játszóterekre, aki adott esetben megrongálhatja azt. Ezen felül pedig a kóbor állatoktól is megvéd.

Megkönnyíti a rend fenntartását és a szabályok betartását

Sok játszótér bejáratánál találkozhatunk úgynevezett információs táblával, melyen megtalálható minden olyan fontos információ, amit az üzemeltető tudatni szeretne a játszótér használati rendjével kapcsolatban. Egy elkerítetlen játszótér esetében nehéz behatárolni, hogy honnantól érvényesek ezek a szabályok, míg az elkerítettségnek köszönhetően egyértelmű lesz, hogy a kapun belépést követően a játszótérre érvényes szabályok vonatkoznak a szülőkre és gyerekekre egyaránt.

A kerítéssel rendelkező játszóterek esetében meghatározható akár az eszközöket használók életkora vagy a nyitvatartási idő is, szükség esetén pedig éjszakára ténylegesen be is lehet zárni a játszóteret.

Milyen legyen egy játszótéri kerítés?

Legyen jól átlátható

A magántulajdon esetében a legtöbb ember azt szereti, ha minél kevésbé látnak be a kertjébe, ezzel biztosítva a család számára a privát szférát. Egy játszótéri kerítésre ennek pont az ellenkezője az érvényes: fontos, hogy a terület jól átlátható legyen, a belépés előtt lássák az emberek, hogy milyen eszközök vannak a területen, azok milyen korosztálynak valók, kik tartózkodnak ott és mennyien vannak. Éppen ezért egy könnyen átlátható táblás kerítés ideális lehet a játszóterek elkerítésére.

Stabil, szilárd anyagokból álljon

Fontos, hogy a kerítés időjárásálló és stabil legyen. A fa kerítések 1-2 év után kifakulhatnak, megkophatnak vagy akár meg is repedezhetnek. A fém táblás kerítések ezzel szemben időtállóak és strapabíróak lesznek, a felületkezelésnek és a horganyzottságnak köszönhetően jól bírják a gyakori, intenzív használatot.

kozteri jatszoterek
Egy önkormányzati beruházásból felépített és fenntartott játszótérnél nagy előny, ha az eszközök gondozásmentesek.

Előny a gondozásmentesség

Egy önkormányzati beruházásból felépített és fenntartott játszótérnél nagy előny, ha az eszközök gondozásmentesek. Ugyanez igaz a játszóteret körbevevő kerítésre is. Az általunk forgalmazott fém kerítések minden esetben horganyzottak, így a korróziónak jól ellenállnak. Nem véletlen, hogy cégünk táblás kerítéseket telepít a köztéri játszóterek köré is. Mivel gondozásmentesek, ezért nem kell a kerítés elemeket festegetni, lakkozni, csiszolni. A gondozásmentesség jelentőségéről és előnyeiről egy korábbi bejegyzésünkben már részletesen írtunk.

Optimális magasságú legyen

Konkrét elvárás nincs erre egy közterületi játszótéri kerítés esetében, azonban fontos, hogy ne legyen annyira alacsony, hogy a gyerekek át tudjanak mászni rajta, de lehetőleg ne legyen túlságosan magas sem, mely túlságosan bezárt érzetet teremt. A táblás kerítések esetében mindenki ki tudja választani a területhez megfelelő kerítés méretet.

A megfelelő helyre legyen letelepítve

A játszótéri kerítés tervezésénél és kialakításánál fontos figyelembe venni, hogy maga a kerítés a gyerekek védelme érdekében ne legyen túl közel fákhoz vagy olyan játszótéri eszközökhöz, melyekre fel lehet mászni és a gyerekek könnyen a kerítés túlsó oldalán találhatják magukat.

Az általunk forgalmazott táblás kerítések megfelelnek a játszótéri kerítés minden kritériumának.

Ha köztéri játszótér kivitelezése előtt áll, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk, hogy a leendő játszótér maximálisan biztonságos legyen!

 

Friss bejegyzések: