Barion Pixel

A kerítések története

A kerítések megjelenése és fejlődése a civilizáció megjelenésével gyakorlatilag kéz a kézben járt. Ebből kifolyólag viszonylag nagy múltra tekint vissza és hatalmas fejlődésen ment át az idők során. Az első kerítések szorosan kapcsolódtak az emberiséghez és a különböző civilizációk kialakulásához. Valószínűleg ezek a mezőgazdasági forradalmakra válaszul keletkeztek, megerősítve ezzel a család és a tulajdon jelentőségét.

Bár a kerítés feltalálóját nem lehet pontosan meghatározni, de a kialakulása egy fontos mérföldkőnek számított a korai civilizációkban. Jean-Jacques Rousseau tulajdonképpen – ugyan név nélkül – a civilizált társadalom megalapítójaként tartotta számon a kerítés feltalálóját – azt az embert, aki először vallott egy földterületet sajátjaként.

A kerítések története
A kerítés kialakulása fontos mérföldkő volt a civilizáció kezdetén.

A kerítés története

Az emberi fejlődésnek köszönhetően az emberek csoportosan kezdtek élni és együtt termesztették a növényeket és nevelték az állatokat. Ezekben az időkben a kerítések megvédték a növényeket és állatokat a ragadozóktól, illetve a különböző nomád népektől. Ekkor még kevés eszköz állt rendelkezésre, így a kerítések többsége egymásra rakott nagyméretű sziklákból állt, amelyeket gyakran sárral vagy ahhoz hasonló anyagokkal tapasztottak össze. A kínai nagy fal Kr. e. 221-ben is ilyen céllal épült: távol akarták tartani a nomádokat az általuk védett területektől.

A kerítések története
A kerítések kialakulásának történetében a Kínai Nagyfal megépülése jelentőségteljes volt, amelyet arra építettek a kínaiak, hogy távol tartsák a nomádokat az általuk védett területükről.

Elsőként az ókori görögök használtak kerítést. A görögök és a rómaiak kerítéseket építettek az idegen földeken meghódított földterületek köré, ezzel sajátjuknak nyilvánítva az adott területet.

Az angolszászok pedig arról voltak híresek, hogy sövényeket ültettek kerítésként, amelyek az elkerítés funkció mellett hasznosak voltak az ökoszisztémának is.

A kerítés jelentősége

A kerítések szabályozzák mozgásunkat azon az állandóan átalakuló helyen, ahol élünk. Ez az emberek közötti irányításért folytatott harc eredménye és egy gyakorlati megoldást biztosít a szociális konfliktusok feloldására.

Legyen szó fából készült kerítésről, dróthálós kerítésről, táblás kerítésről vagy akár tégla kerítésről, a fő célja mindegyiknek a tulajdon megjelölése és a tulajdon védelme. Tulajdonképpen egy szimbólum, amely védő erővel bír. A kerítés túlsó oldalán elhelyezkedő terület másé és ebből kifolyólag nincs jogunk átlépni azt.

Maga a kerítés alapvetően két fő funkcióval bír: a kerítésen kívül állókat kizárja, kirekeszti, a kerítésen belül tartózkodóknak pedig egy védő, bezáró funkcióval bír.

A kerítés anyagának változásai

A kerítés alapanyaga óriási változáson ment át a történelem során. Kezdetben kőkerítéseket alkalmaztak, az angolszászok pedig úgynevezett féregkerítéseket vagy sövénykerítést hoztak létre.

A kerítések története
Az angolszászok sövényeket ültettek kerítésként, amelyek az elkerítés funkció mellett az ökoszisztéma szempontjából is hasznosak voltak.

Egy idő után az építészet fejlődésével megjelent az igény a díszítő elemekre is a kerítésekben: a kovácsoltvas rácsoktól a finom motívumokig sokféle típus jelent meg, melyek a mai napi nagy népszerűségnek örvendenek.

Manapság pedig, ha a modern kerítésekre gondolunk, a lehetőségek tárháza szinte végtelen: a tégla mellett kedvelt alapanyag a kő, a vas, fém, abból is vannak szinterezettek és horganyzottak, melyek az általunk forgalmazott táblás kerítések között is megtalálhatóak, de ezen felül készülhet alumíniumból, üvegből vagy akár betonból is. Ezzel az emberek a saját ízlésüknek, az otthonuk stílusának megfelelően alakíthatják ki a kerítésüket.

A modern kori embernek már egyre fontosabb az élet számos területén a gondozásmentesség, mely alól a kerítés sem képez kivételt. Ebből kifolyólag a hagyományos fa kerítések helyét, melyek sokáig olyan népszerűek voltak, fokozatosan az alumínium és fém, valamint a különböző gondozásmentes anyagok. A gondozásmentesség fontos hívószó a FABERLAND csoport számára, mivel fontosnak tartjuk, hogy termékeink széles palettáján ne csupán kiváló minőséget nyújtsunk, hanem minél több időt hagyjunk vásárlóink számára. Így számunkra egyaránt fontos volt, hogy termékeink ne csupán biztonságosak és esztétikusak legyenek, hanem az is, hogy termékeink minimális karbantartási igénnyel rendelkezzenek. 

A kerítések mára már annyira szükségszerűnek számítanak, hogy nélkülük nem is éreznénk teljesnek otthonunkat. A kerítések által kialakult egy kötődés is a tulajdonunkhoz, ami egyedül a miénk. Ez pedig egy nagyfokú biztonságérzetet ad: a kerítés egy olyan helyet biztosít, ahol otthon lehetünk.

lakásfelújítás cikkhez fém kerítés
Gondozásmentes kerítésrendszerünknek köszönhetően a telepítést követően a kerítés már nem igényel karbantartást.

A gondozásmentesség, mint hívószó

Gondozásmentes kerítésrendszerünknek köszönhetően a telepítést követően a kerítés már nem igényel karbantartást. Az általunk forgalmazott kerítésrendszerek másik nagy előnye, hogy telepítésük különösebb szakértelem nélkül is kivitelezhető, így saját magunk is nekiállhatunk a kerítés telepítésének.

Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel vagy szakmai tanácsadásra van szüksége, keressen fel minket bizalommal, készséggel válaszolunk kérdésére!

Friss bejegyzések: