Barion Pixel

A kerítésrendszerek jelentősége

Kultúra válogatja, hogy hol divat és hol nem divat kerítésrendszereket építeni. Az idilli amerikai kertvárosi filmeket nézve ámulunk azon a világon, ahol kerítés nélkül is lehet boldog biztonságban, vagy boldog tudatlanságban élni – gondolja inkább a magyar. Míg az ilyen helyeken egyenesen bizalmatlan légkört sugároz az, aki kerítést emel háza köré, és gyanakvást kelt, megsértve szomszédait, plusz megbontva a kertvárosi övezet kerítésmentes harmóniáját, addig a mi kultúránkban ez épp ellenkezőleg van.

Ahol nincs kerítés, ott már elgondolhatjuk, hogy valószínű nem maradt pénz az építkezés végére, hiszen a magyar ember eleve gyanakvó, bizalmatlanabb, és bőven van oka kerítést emelni háza köré. A kerítésrendszer felel a védelemért, biztonságért, és a nyugodtabb otthon töltött időért.

A kerítésrendszerek legfőbb funkciói

Tehát a magyar ember kerítésrendszerek mögé zárkózik, ezzel jelezve magántulajdonának határait. Amikor a legfőbb célt ez adja, hogy jelezzünk a külvilágnak, akkor nem feltétlen vannak nagy elvárásaink kerítésünkkel kapcsolatban. Annyira szeretnénk csak kiemelni környezetéből, hogy ezt a jelző funkciót el tudja látni. A többi ízlés kérdése. Másik cél lehet a védelem. Ez egyaránt jelenti a vagyonvédelmet, a gyerekek védelmét, és a háziállatok védelmét. Nyilván senki sem szeretne lopás áldozatává válni, ezért a kerítésrendszerek az ennek való ellenállást is szokták jelezni. Emellett a por, a zaj és a belátás elleni védelem is szerepel ebben a szempontban.

Vannak, akik a belátás elleni védelem szempontjából kifejezetten magasabb vagy zártabb kerítésrendszert építenek. Másik funkciója lehet a térelválasztás, hiszen nemcsak az utcafront felől emelünk kerítést, hanem az oldalsó telekhatárok mentén is. Emellett akár egy portán belül elválaszthatja a szabadidős tevékenységre szánt területet a gazdasági tevékenységre szánt területtől, állattartásra szánt résztől is. Emellett pedig van egyfajta lélektani hatása a mi kultúránkban, hiszen a biztonságérzetünket növeli és garantálja.

kerítésrendszerek és nagy ház

A kerítésrendszerek tulajdonságai

Ha megvannak a legfőbb célok, akkor ennek a prioritási sorrendjétől fog függeni, gondos tervezés mellett, hogy hogyan valósítjuk meg a kivitelezést. A telekhatár jelzésére szolgáló kerítés minimális átlagmagassága 1,5 méter kell, legyen. Ez egy minimális magasság, nem feltétlen tölti be azt a szintű védelmet, amit szeretnénk. Jelképes kerítésnek persze tökéletes és elegendő, azonban nem a biztonság garanciája. Ugyanakkor nem az erődítmények jelentik a feltétlen biztonságot, inkább a megfelelő biztonsági rendszerrel ellátott kerítésrendszerek. Ma már a modern kivitelezésnek és technológiának köszönhetően, nem kell magas falak mögé bújnunk, ha védelmet szeretnénk.

Nincs olyan magas kerítés, ami ne lenne megmászható. Inkább a biztonsági rendszerre kell e téren hagyatkoznunk. Így nem is kell olyan szinten elzárkóznunk a külvilágtól, hogy a végén mi magunk érezzük magunkat egy elszigetelt börtönben. Háziállat tartása esetén pedig a kivitelezés során azt is mérlegelnünk kell, hogy a kerítés rácssűrűségén ne tudjanak az állataink kiszökni. Illetve az sem hátrány, ha kintről sem szökdösnek be udvarunkra macskák és ürítenek a telkünk területére. Az átlátszóságot is érdemes mérlegelni, hogy ne legyen annyira tömör, hogy elszigeteljen minket és kisebbnek is érzékeljük ezáltal a minket körülvevő teret.

kerítésrendszerek és luxus ingatlan

Teljes táblás kerítésrendszerek

Ha garantáltan minőségi kerítéssel szeretnénk körbe venni magunkat, akkor érdemes a prémium minőségű táblás kerítésrendszert választani. Hosszú éveken át fogja a lakók védelmét, biztonságát szolgálni, jelzi a külvilág számára a telekhatárokat, mégis elegáns módon. Ez egy gondozásmentes, esztétikus megoldást fog jelenteni a mindennapok során, amiért mi is hálásak leszünk. Aki mégis szeretné fokozni a belátás elleni védelmet, az egy UV-ellenálló, magas minőségű belátásgátlót is beszerezhet, mellyel a magánszféra még inkább biztosítható. A különböző kiegészítő elemeknek pedig érdemes utánanézni az oldalon, kezdve a stabilitást és esztétikai látvány egyaránt növelő lábazati beton elemektől az oszlopokig.

Friss bejegyzések: