Barion Pixel

Úszókapu vagy kétszárnyú kapu? Melyik típust hova válasszuk?

A kerítésnek igen fontos szerepe van az életünkben: kijelöli és elhatárolja a magántulajdont a közterülettől és egy védelmi funkciót is biztosít a tulajdonos és az ott lakók számára. Frontkerítés kialakítása során pedig nem elhanyagolható szempont a kapu választás sem, hiszen ez a kettő kéz a kézben kell, hogy járjon.

A választás során figyelembe kell venni az esztétikai szempontok mellett a kerítés típusát, a felhasználás célját és a rendelkezésre álló terület méretét, hiszen ezek függvényében más-más felépítésű és típusú bejáratra lesz szükség.

Frontkerítés esetén legtöbb esetben két kapu kerül beépítésre: egy személy- és egy autóbejáróra. A bejárati kapun történik a gyalogos közlekedés, a garázskapun keresztül pedig értelemszerűen az autós be- és kiállás. Bár számos típus és kialakítás található a piacon, mi a továbbiakban a kínálatunkban megtalálható táblás és tekercses kerítésekkel kompatibilis típusok terén szeretnénk egy kis eligazítást nyújtani a kerítésrendszer kialakítás előtt állók számára.

Porfestett vagy horganyzott?

Akárcsak maguk a táblás kerítések, így a hozzájuk választható bejáratok is kaphatóak porfestett és horganyzott kivitelben. A horganyzott kerítések költséghatékonyabbak, míg a porfestett kerítések esztétikusabbak. Éppen ezért lakóházak mellé elsősorban a porfestett kivitelt javasoljuk. A szinterezett táblák és kapuk antracit és zöld színben elérhetőek, de felár ellenében bármely RAL színben megrendelhetőek.

Bejárati, kétszárnyú vagy úszókapu?

A bejárati kapu egy tartós, horganyzott vagy porfestett felülettel ellátott, masszív szerkezetű termék, mellyel a kertek, udvarok kerítései teljessé tehetőek és lehetővé válik a zavartalan gyalogos közlekedés. Alkalmas 2D-s és 3D-s táblás kerítések kiegészítésére.

Garázskapuk esetén működés alapján rendszerint három féle típusról beszélhetünk: toló- , kétszárnyú vagy úszókapuról. A toló és úszó változat oldalirányban nyílik, míg a kétszárnyú esetén a szárnyak a telek felé befelé nyílnak.

A kétszárnyas változat éppen ezért ideális választás az olyan helyekre, ahol az oldalirányú mozgás hely hiányában nem kivitelezhető. Emellett ez a változat még árban is kedvezőbbnek számít. Igény esetén pedig lehet kérni asszimetrikus kialakításban is.

zartszelveny kapu e1639741906620 600x920 1

A telek felőli oldalon a beépítési ponttól számítva a kapu méretének fele kell a rendelkezésre álljon, hogy elférjen nyitott helyzetben is. Fontos figyelembe venni, hogy csak a telek felőli irányba nyílhat, melyet rendelet is szabályoz.

Ha valakinek jobban tetszik az oldalirányú mozgás és van is elegendő helye hozzá, akkor a kínálatunkban megtalálható úszókapukat ajánljuk. Ez a típus viszonylag nagy helyigénnyel rendelkezik és a kerítés előtti belső oldalon mozog nyitáskor és csukáskor.

Az oldalirányban nyíló változatok elterjedésének oka az volt, hogy sok esetben viszonylag kevés hely volt az utca és a ház között, így nem volt praktikus megoldás a kétszárnyú változat. Azóta ez a típus nagyon elterjedtté és divatossá vált. Nagy előnye, hogy mivel síkjában mozog, ezért nem a kocsibeállóból veszi el a helyet.

Az úszó vagy más néven levegő kapu nagy előnye, hogy az alsó sínes típushoz képest halkabban nyílik és csukódik és kinézete is sokkal esztétikusabb. Mindemellett egy olyan konstrukciót biztosít, amely tartós, hosszú élettartamú. Igény esetén pedig  könnyen automatizálható a működése. Hogyha egy ház bejárata lejtős, akkor ez a típus egyszerűbben is telepíthető.

keritesland uszokapu tablas betettel elonezet 1

Síkhálós vagy zártszelvényes?

A kínálatunkban megtalálható bejáratok lehetnek síkhálós vagy zártszelvényes kialakításúak. Ez a bejárati, kétszárnyú, illetve úszókapuk esetén is igaz. A síkhálós betéttel rendelkezők 2D-s és 3D-s táblás kerítésekkel is kompatibilisek. A síkhálós típus viszont esztétikailag jobban mutat a 2D-s változat mellett, hiszen ott nincs a táblákban háromszög merevítés, ami megtörné a találkozást. A síkhálós betét 50×200-as osztásközökkel van ellátva. Ez a kialakítás pénztárcabarát volta miatt igen gyakori választás a kerítés vásárlók között.

A kínálatunkban megtalálható táblás vagy tekercses kerítésrendszerhez jól illeszkedő változatok között a bejáratitól a nagy kapuig számos verzió és típus érhető el.

Ha pedig valaki nem találta meg a számára megfelelő típust, van lehetőség egyedi kialakítás rendelésére is. Amennyiben ilyen koncepcióban gondolkodik, vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk elképzelése megvalósításában!