Barion Pixel

A kerítésépítés 7+1 szabálya

Az otthonfelújítási támogatás lehetőségéről előző cikkünkben már beszámoltunk, melynek segítségével nemcsak belső életterünket tehetjük korszerűbbé, csinosabbá, hanem számos kinti felújításra is lehetőséget ad ennek a támogatásnak a keretében a jogalkotó.

Megtudhattuk továbbá, hogy a támogatott felújítási körbe tartozik a kerítés és a hozzá tartozó kapu építése is. Jelen cikkünkben pedig segítséget szeretnénk adni, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt felépítenénk tökéletes kerítésünket – épüljön az a fent említett állami támogatás segítségével, vagy éppen önerőből.

kerites3d scaled
3D-s kerítéseink esztétikus látványt nyújtanak és könnyen összeállíthatóak.

Az alábbiakban tehát röviden ismertetjük a kerítésépítés szabályait. Kerítést főszabály szerint nem kötelező építeni, de minden esetben érdemes, mivel funkciója, hogy lehatárolja és védje ingatlanunkat. 

Milyen szabályokat kell figyelembe venni kerítés építésekor?

1. Mindenképpen tájékozódjunk jogi szabályozásáról!

Ugyan a kerítés építése nem engedélyköteles, azonban ez mégsem jelenti azt, hogy bármilyen kialakítású kerítést szabadon építhetnénk. Mielőtt tehát nekilátnánk, hogy felépítsük kerítésünket, minden esetben tájékozódjunk a jogszabályi feltételkről. Ennek hiányában akár kellemetlenségek is érhetnek bennünket.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (röviden: OTÉK) határozza meg a kerítésépítés általános előírásait – ezeket az alábbiakban röviden ismertetjük is.

A kerítésépítés 7+1 szabálya
Mielőtt nekilátnánk új kerítésünk telepítésének, mindenképpen tudakozódjunk a kerítésépítésre vonatkozó jogi előírásokról.

2. Minden esetben ismerjük meg a kerítésépítésre vonatkozó helyi építési szabályokat is!

Mivel számos helyi önkormányzati szabály létezik, ezért azokat nem tudjuk ismertetni cikkünkben, de mindenképpen javasoljuk, hogy kerítés telepítése előtt érdemes utána járni az adott helyi építésügyi szabályoknak. A helyi építésügyi szabályzatban foglaltak megsértése is ugyanolyan jogkövetkezménnyel jár, mintha az országos előírást sértenénk meg.

A továbbiakban röviden ismertetjük az OTÉK-ban szereplő, kerítésépítésre vonatkozó általános szabályokat.

3. A kerítésnek minden esetben az ingatlan saját területén kell állnia.

4. A kaput úgy kell kialakítani, hogy az a közterületre, tehát kifelé nem nyílhat.

A kerítésépítés 7+1 szabálya
A kaput úgy kell kialakítani, hogy nem nyílhat kifelé.

5. A telek homlokvonalán álló kerítésen a közterület használatát veszélyeztető megoldást (pl. szögesdrótot) csak a gyalogjáró szintje felett legalább 2,00 m magasságban és a kerítés belső oldalán szabad alkalmazni.

6. Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.

7. A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani.

A kerítésépítés 7+1 szabálya
A kerítésnél közterület használatát veszélyeztető megoldást (pl. szögesdrótot) csak a gyalogjáró szintje felett legalább 2,00 m magasságban és a kerítés belső oldalán szabad alkalmazni.

+1 Elrendelés nélkül létesített kerítést annak tulajdonosa bármikor elbonthatja.

Irány a kerítésépítés!

A jogszabályi előírások megismerése után indulhat is a kerítésépítés! Előtte persze érdemes kiválasztani az igényeinkhez leginkább igazodó kerítésrendszert! Örömünkre szolgál, ha ebben is segítségére lehetünk!

Webshopunk kínálatában megtalálhatja táblás és tekercses kerítéseinket, amelyek gyors és esztétikus megoldást nyújtanak kerítés építésekor. Bármelyik kerítés mellett döntene is, a hozzá való kiegészítők és belátásgátlók is megvásárolhatók weboldalunkon. A belátásgátló segítségével jobban megőrizhetjük privát terünket, mivel így ingatlanukat nem csupán körülhatároljuk, hanem el is takarjuk azt a kéretlen tekintetektől. Belátásgátlóinkat zöld, szürke és antracit színekben találhatja meg kínálatunkban.

Kínálatunkban számos típusú kaput – legyen az egy- vagy kétszárnyú kapu, úszókapu – is megtalálhat. Amennyiben pedig nem talált kínálatunkban olyan kaput, mely megfelel az elképzeléseinek, úgy szakértői csapatunk egyedi kapuk tervezését, gyártását is vállalja. Szívesen segítünk kitalálni az optimális megoldást, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gondozásmentes kerítésrendszerünknek köszönhetően a telepítést követően kerítéseink – sok más kerítéstípustól eltérően – már nem igényelnek rendszeres karbantartást. Továbbá az általunk forgalmazott kerítésrendszerek nagy előnye, hogy telepítésük nem igényel különösebb szakértelmet sem, így saját magunk is nekiállhatunk a telepítésének.

A kerítésépítés 7+1 szabálya
Az általunk forgalmazott kerítésrendszerek nagy előnye, hogy telepítésük nem igényel különösebb szakértelmet sem, így saját magunk is nekiállhatunk a kerítés telepítésének.

Amennyiben nem biztos benne, hogy milyen mennyiségben kell a kerítéselemeket vásárolni, úgy mindenképpen segítségére lehet kerítés kalkulátorunk, melynek segítségével hozzávetőlegesen kiszámolható a szükséges mennyiség és tájékoztató jellegű ár egy adott területen kialakítani kívánt kerítésrendszerrel kapcsolatban.

Amennyiben kérdése merülne fel a szükséges mennyiség kiszámításával kapcsolatban, vagy egyéb szakmai tanácsadásra van szüksége, keressen fel minket bizalommal, szívesen válaszolunk kérdésre!

Friss bejegyzések: