Barion Pixel

Miért érdemes az úszókapu mellett dönteni?

Amikor kapu szerkezetet választunk otthonunk védelmére és a ki-és bejárhatóság biztosítására, érdemes tisztában lenni, milyen típusok közül választhatunk. Az úszókapu egy nagyon kényelmes és elegáns választás, egy szép úszókapunak tekintélye van. De milyen érvek is szólnak mellette?

Az úszókapu előnyei

Az úszókapu mellett szól például az, hogy egy esztétikus választás. Könnyen nyitható és automatizálható, ami segíti a kényelmet és a biztonságos irányítást. Nincs a talajszinten lefektetett sín, ezért nincs lehetőség arra, hogy a kerék leugorjon a sínről, így a kerék sem akadozik a sínen, és a kapunyílás szabadon marad. Továbbá, a sín hiányának köszönhetően nem is kell azzal vesződni, hogy mondjuk, deformálódna a nagy terhelés során. Nem tud sem lefagyni, valamint a szennyeződések sem tapadnak le, mint a kavics, a sár, a hó, vagy más akadály, melyek akadályozhatnák a görgők futását.

Védett görgősorról van szó, ezért alapvetően nem kell lefagyással, elszennyeződéssel számolni. Az úszókapunál nem okoz problémát, ha a talaj nem vízszintes a beton pillérek között. Ez egy tartós, hosszútávú kivitelezésnek számító bejárati megoldás. A tolókapuhoz viszonyítva számos előnye van, például kevesebb betonozás szükséges hozzá, lejtős bejárat esetén egyszerűbben megoldható a beépítés, valamint futása csendesebb, kinézete esztétikusabb. A hozzá készült kapumozgatók alacsonyabb árúak. A szárnyas kapuhoz képest pedig előnye, hogy nincs holttér a bejáratánál. Tehát számos érv szól az úszókapu alkalmazása mellett, melyeket érdemes latba vetni a döntés meghozatala előtt.

úszókapu

Csak úgy siklik

Nem véletlen nevezik az úszókaput lebegő kapunak is. Ebből fakadóan kitalálható, hogy olyan hatást kelt, mintha a levegőben úszna, siklana a kapuszerkezet. Az úszókapunak nincs semmilyen alátámasztása a kapunyíláson belül, ezért siklik könnyedén. A tolókapuval szemben, ezesetben a talajra rögzített sín helyett, a kaputest aljára kell szerelni egy C profilban futó, a betonfoglalathoz fixen rögzített görgő szetteket, melyeknek köszönhető a kapu „úsztatása”, mozgatása. A kerítés vonalával párhuzamosan nyílik és záródik ez a fajta kapu. Olyan esetekben például, amikor az egyszerű szárnyas kapu kivitelezésére nincs lehetőség, érdemes a tolókapu vagy az úszókapu mellett dönteni. Mivel ezek a kerítés síkjában mozognak, nem a kocsibeálló területét használják a kapu nyitására.

Az úszókapu választás szempontjai

Amikor döntést kell hozni, az alábbi kérdések és szempontok mentén érdemes végig vinni a gondolatmenetet. Először is, mennyire számít az esztétikus megjelenés? Milyen gyakran fogjuk autónkkal használni a kapubeállót? Lejtős bejáratról van szó? Van-e elegendő hely a kerítés oldalában, hogy a kapuszárny elfusson? Vannak-e növények a kerítés mellett, és amennyiben igen, át kell-e őket ültetni a kapu miatt? Tolókapu választása esetén mekkora területet kellene lebetonozni?

Tolókapu választása esetén tisztán tudjuk-e tartani a sínt? Mennyire számít az alkatrészek ára? Például, amikor cserére lehet a későbbiek során szükség, akkor a kopó alkatrészeket mely kapu választása esetén tudjuk olcsóbban kicserélni? Valamint, összességben mekkora költségvetéssel számolhatunk az egész beruházás tekintetében? Hiszen, úszókaput választani költségesebb, de minőségi választás is, de érdemes az anyagiakkal is ennek megfelelően tervezni.

A weboldalon elérhető kiszerelések között található a porfestett úszókapu táblás betéttel, de ebből a horganyzott változat is elérhető. Ez a típus akár 2D akár 3D táblás betéttel is elérhető, különböző huzalvastagságokkal.

úszókapu

Van-e lehetőség az automatizálásra?

Az elektromos kapunyitó szett kivitelezése valójában hely-és anyagi erőforrás függvénye. Ha van rá kellő hely és kellő pénzösszeg, akkor megoldható. Ilyenkor nincs szükség sem a zárra, sem a végütközőre sem. A kapunyitó motorok elemei külön is megvásárolhatók, ugyanakkor érdemesebb lehet az igényeknek megfelelő tolókapu nyitó szettet beszerezni. A kapu súlya és hossza meghatározó a motor kiválasztásánál. A tolókapu nyitó szettek egyben tartalmaznak mindent, ezért érdemesebb így vásárolni, hiszen ebben az esetben minden szükséges alkatrészt megkapunk egyben, ami a kapu biztonságos működéséhez szükséges.

Friss bejegyzések: