Barion Pixel

A belátásgátló jelentősége

Miért javasoljuk a belátásgátlót? A kert és ezzel együtt a kertes ház értéke és jelentősége az elmúlt néhány évben sokakban felértékelődött, átértékelődött. A kertes ház egyik legnagyobb előnye, hogyha az otthon nyugalmára vágyunk, nem csak a négy fal közötti tér áll a rendelkezésünkre, hanem a kert is a privát életterünk részét képezi. Ezen a képleten azonban ronthat, ha túlságosan közel vannak a szomszédok, akik így minden lépésünket, rezdülésünket látják

Privát élettér kialakítása belátásgátló segítségével

Így a szomszédok közelsége vagy esetleg a kerítés átláthatósága miatt kevésbé tudjuk elengedni magunkat. Legyen szó egy nyári medencézésről vagy bármilyen baráti, családi összejövetelről, ilyenkor a legtöbben vágynak a szeretteikkel eltöltött intimebb pillanatokra, amely a kíváncsi tekintetekről mentes. Bár a szomszédok közelségén nem tudunk változtatni, ha a kerítésünkön nem látnak át, máris egy sokkal élhetőbb privát teret alakítottunk ki magunknak!

A kert és az otthon az a tér, ahol elengedhetjük magunkat egy hosszú nap után. Ezért fontos, hogy a kerítés ne csak elhatároló funkcióval bírjon, hanem a belátást is bizonyos mértékben gátolja. Az oldalkerítések esetén azonban sokkal költséghatékonyabb egy átlátható kerítés választása, ahol aztán különböző belátásgátlókkal óvhatjuk magunkat a kíváncsi szemektől.

A táblás kerítés egy igazán népszerű választás, főleg oldalkerítések esetén. Azonban átláthatósága miatt a legtöbben valamilyen úton-módon próbálják akadályozni a kertbe való teljes belátást.

A belátásgátló jelentősége

Belátásgátló típusok

Egy népszerű és esztétikus módja a belátásgátlásnak a különböző tuják, futónövények ültetése, azonban ez nem tartozik a leggyorsabb megoldások közé, hiszen több évbe is beletelik, mire ezek a növények méretükben és kiterjedésükben annyira megnőnek, hogy biztosíthassák a kert privát szféráját. Ezen felül egy másik hátulütő lehet, hogy amennyiben nem örökzöld növényt választunk erre a célra, az év egy jelentős szakaszában igen csak minimális védelmet biztosítanak.  Ha valaki természetközeli hatást szeretne egy biztosan örökzöld és tartós módon, akkor akár a műsövény vagy műborostyán alkalmazását is érdemes lehet megfontolni. Ma már olyan élethű megoldásokból lehet választani, melyek első ránézésre megszólalásig hasonlítanak élő társaikra.

Ennél költséghatékonyabb és gyorsabb megoldásnak számít a különböző kerítéstakarók, belátásgátló hálók, szalagok, szövetek alkalmazása. Ma már számos stílus és anyag közül válogathatunk, amikből ízlésünknek és otthonunk stílusának mentén szabadon válogathatunk.

Ez készülhet természetes anyagokból, mint például bambusz vagy nád, melyek természetes, natúr végeredményt biztosítanak. Emellett belátásgátló hálók gyakran készülnek PVC-ből vagy HDPE-ből, melyek az anyagsűrűség függvényében különböző százalékban gátolják az átláthatóságot, így magunk választhatjuk ki, hogy mekkora védelemre van szükségönk. Ezek az anyagok jól bírják az UV-sugárzást és mindemellett hatékony UV- védelmet is biztosítanak.

A belátásgátló jelentősége

3D táblás kerítés esetén népszerű választásnak számít az úgynevezett befűzhető szalagok használata, melyekkel a teljes és részleges belátásgátlás is biztosítható, egyszerű kezelhetősége miatt pedig házilag is igen könnyen telepíthető.

Az általunk forgalmazott belátásgátló 2D-s táblás kerítések árnyékolására lett kialakítva. A termék sokat segít a privát szféránk megőrzésében. Kezelése és alkalmazása igen egyszerű, a kerítés rácsai között kell a szalagot egyenlő közönként átfűzni. A belátásgátló zöld, szürke és antracit színben is elérhető, így színben jól tud harmonizálni a táblás kerítés és a családi ház színével.

A belátásgátlás nem csak kertes házak esetében merül fel, hanem erkéllyel rendelkező társasházaknál is ugyanolyan fontos. Itt nem csak az elölről és az oldalról való takarás lehet lényeges, de emeletes házak esetén a felülről való védelem is hasznos lehet. Erre egy jó megoldás lehet valamilyen napvitorla alkalmazása, mely nem csupán a kíváncsi szemektől óv meg, de az UV-sugaraktól is véd és csökkenti a hőérzetünket is.

Ha kerítés építés előtt áll, tekintse meg kínálatunkat vagy korábbi cikkeinket, melyek naprakész, hasznos információkat tartalmaznak a kerítésépítéssel kapcsolatban. Ha Otthonfelújítási Támogatást szeretne igényelni a kerítésépítés során, olvassa el ezzel kapcsolatos bejegyzésünket, ahol összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a támogatással kapcsolatban.

Amennyiben kérdése van, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot, ahol szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Friss bejegyzések: