Barion Pixel

Gyerekbiztos kerítés

Bár a biztonság a legtöbb esetben fontos szempont egy kerítés kialakításánál, kisgyermekes családoknál általában még kiemeltebb figyelmet kap.

A gyerekbiztosság azonban nem csak a kerítés kiválasztása esetén fontos, de több egyéb szempontra is érdemes odafigyelni a kert tervezése és kialakítása során is. Különösen a jó idő megjelenésével van ennek nagyobb jelentősége, amikor a gyerekek sok időt töltenek kint a szabadban a kertben. A folyamatos szülői felügyelet ellenére előfordulhatnak balesetek, de egy biztonságos megfelelően biztosított környezetben ezeknek a száma minimálisra redukálható.

A továbbiakban kicsit körbejárjuk milyen is egy gyerekbiztos kerítés és kert, valamint milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választás során.

Gyerekbiztos kerítés

Megfelelő magasságú kerítés kiválasztása

Ha szeretnénk egy gyerekbiztos, biztonságos kerítést, akkor érdemes olyat választani, aminek minimum 1 méter a magassága. Táblás kerítéseink között a széles méretskálának köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Vannak típusok, amik akár 2430 mm-es tábla magasságig is elérhetőek.

Megfelelő sűrűségű kerítés

A kerítés megfelelő sűrűsége a beszorulás veszély miatt fontos. Ha túl ritkán vannak a kerítés lécek vagy huzalok, akkor a gyerekeknek beszorulhat a kezük vagy akár a fejük vagy adott esetben ki is mászhatnak rajta. Ezen felül ha nem elég sűrű a kerítés és a gyerekeknek befér a lábuk, akkor a kíváncsiság miatt akár meg is próbálhatnak felmászni rá. Azt pedig nem is kell valószínűleg magyarázni, hogy ez mennyire balesetveszélyes lehet.  

Kerüljük a kiálló éleket

Ahhoz, hogy az esetleges sérüléseket minimalizáljuk, olyan kerítést érdemes választani, melynek nincsenek éles vagy kiálló részei, ahol a gyerekek megsérthetik magukat vagy akár bele is akadhatnak a kertben való szaladgálás során.

A kínálatunkban megtalálható táblás kerítések megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Nem véletlenül olyan népszerű választás ez a típus óvodák vagy akár köztéri játszóterek elkerítésére.

kozteri jatszoterek

A 2D és 3D táblás kerítések is elérhetőek horganyzott és szinterezett kivitelben, sokféle magasságban.

Ha sikerült kiválasztani a gyerekbiztos kerítést, akkor érdemes egy kicsit a kerttel is foglalkozni. Ugyanis itt is lehetnek olyan tényezők, amik balesetveszélyesek lehetnek a gyerekek számára.

Kerti tavak, medencék

A kerti tavak, medencék minden esetben nagy veszélyforrást jelentenek. Legyen szó mélyebb vagy sekélyebb vízű típusról, mindegyik esetben fontos résen lenni. Éppen ezért érdemes ezeket körbekeríteni vagy éppen lefedni.

A játszótéri eszközök ellenőrzése

A kerti játszótéri eszközök biztonságosságát érdemes minden évben szezon előtt leellenőrizni. Fontos meggyőződni arról, hogy nincsenek-e kiálló, éles részek, korhadt, elhasználódott elemek vagy meglazult csavarok. A régi, balesetveszélyes játszótéri eszközöket érdemes lecserélni, amit pedig lehet megjavítani.

A táblás kerítés mint oldalkerítés

Növények

A növények tekintetében két dolgot kell különösen szem előtt tartani. Az első, hogy lehetőleg hanyagoljuk a szúrós, tüskés növények ültetését. A második, hogy kerüljük a mérgező termésű növényeket a kertben. Ha mégis vannak ilyen növények, akkor fontos a fokozott figyelem a szülő részéről a kinti játék során. A nagyobb gyerekeket pedig meg lehet tanítani ezeknek a növényeknek az elkerülésére, azonban ezek után sem szabad szem elől téveszteni őket. Érdemes alaposan utánajárni növények, virágok ültetésénél, hogy melyek lehetnek mérgezőek a gyerekek számára és miket érdemes inkább ebből adódóan elkerülni.

Természetesen sok egyéb terület van, ahol érdemes odafigyelni, ha kisgyermek van a családban. Ilyen például a kerti kapu zárhatósága, a kerti csap vagy kút kérdése, a járólapok, fa felületek ellenőrzése és így tovább.

Hogyha a kert biztonságos a gyerekek számára és nem kell minden lépésüket aggódva figyelni, akkor valószínűleg szívesebben, nyugodtabban és rendszeresebben fogjuk őket kivinni vagy kiengedni a kertbe. Fontos, hogy a kinti lét ne egy aggódással és lehetséges veszélyekkel teli időtöltés legyen, hanem egy olyan időtöltés, amikor izgalmas dolgokkal lehet megismerkedni és érdekes dolgokat lehet csinálni. Ha a gyerekek kicsi korban megszeretik a kintlétet, akkor nagyobb eséllyel fog ez nagyobb korukban is megmaradni. Ez pedig a mai digitális világban az eddigieknél is nagyobb jelentőséggel bír.

Hogyha gyerekbiztos kerítést szeretne kialakítani otthonába, nézzen körül kínálatunkban és válogasson táblás és tekercses kerítéseink közül.

Friss bejegyzések: