Barion Pixel

A jelen világpolitikai és nyersanyagpiaci helyzetre vonatkozóan a honlapon található áraink tájékoztató jellegűek. Az árváltozás jogát fenntartjuk!
Kérjük, hogy rendelés esetén előzetesen vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot emailben!

Belátásgátlás növényekkel – 1. rész

Ahogy stabilizálódik a tavaszi kellemes időjárás, egyre jobban előtérbe kerül a kültéren töltött idő. A szeretteinkkel töltött kirándulások, szabadtéri grillezések, a teraszon töltött ráérős reggelik és kávézások mind-mind jótékony hatással vannak a fizikai és mentális egészségünkre. A privát szféra és a megfelelő belátásgátlás ezeket az időtöltéseket sokkal meghittebbé tudja varázsolni. Azoknak, akik családi házba költöznek, általában fontos, hogy legyen egy olyan privát életterük, ami nem csak a négy fal közöttre korlátozódik.

A jó szomszédi viszony ellenére zavaró lehet, ha ránk látnak minden oldalról a szomszédok, akik így minden mozdulatunkat nyomon követhetik. Egyik módja ennek egy átláthatatlan kerítés vagy fal felhúzása, de ennél népszerűbb megoldás valamilyen belátásgátló alkalmazása. A belátásgátló jelentőségét és kedvelt típusait már egy korábbi bejegyzésünkben szemügyre vettük.

A belátásgátló jelentősége

A belátásgátlásnak van azonban egy természetközeli és bizonyára esztétikusabb módja is, ez pedig a megfelelő növények ültetése a kerítés mellé. Bár több munkát igényel és hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy ténylegesen biztosítsa a privát életteret, de úgy gondoljuk, hogy hosszú távon meghozza a belefektetett energia és várakozás a gyümölcsét. Megfelelő karbantartás mellett sokkal hangulatosabbak és élettel telibbek lesznek, mint egy egyszerű kerítés.

Következzen a továbbiakban néhány közkedvelt kerítés mellé ültethető növény.

1. Leyland-ciprus

A leyland-ciprus egy hibrid növény, mely két különböző faj természetes kereszteződése során jött létre.

Ideális választás azok számára, akik egy örökzöld, egyszerűen kezelhető növényt szeretnének a kerítés mellé. Nagy előnye ennek a növénynek, hogy viszonylag gyorsan nő, igénytelen, bármilyen talajban jól fejlődik és ellenálló a különböző kártevőkkel szemben. Bírja a szárazságot, de nedvesebb talajban gyorsabban növekszik. Kialakítható belőle összefüggő fal is, de a különálló növényként is igen mutatós.

A tavaszi időszak a legoptimálisabb az ültetésére. Mivel a növény még sokat fog terebélyesedni, ezért érdemes kicsit messzebb ültetni a kerítéstől, mint amit jelenleg igényelne.

osman rana aEcF58jG1n4 unsplash 1 scaled

2. Balkáni babérmeggy

A babérmeggy egy olyan praktikus dísznövény, mely alkalmas belátásgátló sövény kialakítására. Így hatékonyan képes megóvni minket a kíváncsiskodó szemektől. Egyszerű kinézete mellett a funkcionalitásának köszönheti a nagy népszerűségét.  Utcafrontokra, oldalkerítések mellé jól alakíthatósága miatt remek választás lesz.

Örökzöld volta miatt egész évben biztosítja a belátásgátlást. Alacsony gondozási igénye miatt tapasztalatlan kerttulajdonosok is bátran elültethetik. Önmagában is megállja a helyét, de más növényfajokkal is társítható. A kialakuló sövény terebélyes mérete miatt ezt a növényt inkább nagyobb méretű kertekbe ajánljuk.

3. Vörös korallberkenye

A mediterrán hangulatot árasztó vörös korallberkenye egy örökzöld cserje, mely akár 4 méter magasra is megnőhet. A levelei a kezdetben vörösek, majd az idő előrehaladtával bronzos színűek lesznek, míg végül bezöldülnek. Mivel metszéssel szabadon alakítható, ezért ideális választás lehet belátásgátlásra.

Egyszerű gondozása és jó tűrőképessége miatt azoknak is bátran ajánljuk, akik most barátkoznak a kertészkedéssel. Ennek a növénynek közepes vízigénye van és fiatal korában érzékeny a szárazságra és a fagyra, de az idő előrehaladtával viszonylag igénytelen, egyszerűen karbantartható sövény lehet belőle.

Bár igen impozáns növény, kisgyerekes családoknak nem ajánljuk, mivel piros bogyótermése mérgező.

belátásgátlás növényekkel

4. Fagyal

A fagyal egy örökzöld cserje, mely örökzöld volta ellenére viszonylag gyorsan nő. Nagy előnye még, hogy igénytelen a talajra és hogy jól alakítható. Fehér illatos virágai hozzájárulnak a kert esztétikus megjelenéséhez.

Mivel sűrű, tömör és viszonylag magasra képes megnőni, ezért oldalkerítés mellé ültetve igen jól biztosítja a belátásgátlást és ezzel együtt a privát életteret a család számára. Vízigénye viszonylag nagy és a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Mivel egy könnyen kezelhető növényről van szó, ezért gondozása nem jelent nagy kihívást.

Mivel az ültetett sövény hosszú távon fogja szépíteni, öltöztetni környezetünket, ezért érdemes alaposan utánajárni, hogy kinek melyik növény lesz a legjobb választás.

A sövények az olyan átlátható oldalkerítéseket is remekül öltöztetik, mint amilyen egy táblás vagy éppen egy lakossági tekercses kerítés. Ha oldalkerítés kialakítása előtt áll és szeretne egy ellenálló, megbízható kerítésrendszert, a táblás kerítés egy olyan választás lesz, amivel nem fog mellélőni. További információkért és érdekességekért olvassa el korábbi bejegyzéseinket vagy látogasson el facebook oldalunkra.

Friss bejegyzések: